top of page

Alle os der.... En fotofællesskabsoplevelse

I forbindelse med vores årlige nytårskur plejer vi følgende:

1. blok: Fællesaktivitet
2. blok: Vi forbereder nytårskuren og spiser sammen hele årgangen. Vi synger og holder nytårstaler. 

3. blok:Oprydning

På denne side vil jeg fortælle om fællesaktiviteten: "Alle os der..."

Idéen fik jeg, da jeg så et indslag på TV2 - et af dem, som indleder en reklameblok, tror jeg nok. "Det vi er fælles om..." - og så ser man to forskellige typer mennesker under overskriften "Alle os, der går til rollespil." 

Så slog det mig, at jeg godt kunne tænke mig at lave noget lignende med eleverne på årgangen. Jeg lavede en række udsagn: "Alle os, der går til spejder", "Alle os, der spiser sushi", "Alle os, der er enebarn", "Alle os, der bruger briller", "Alle os, der selv skifter sengetøj" osv.

Du kan se dem alle her

Vi samlede årgangens børn i Fuglerummet - vi er 86 børn i alt - og jeg forklarede baggrunden for aktiviteten. Både, hvor idéen kom fra, men også hvorfor det er vigtigt hele tiden at være nysgerrig på, hvilke fællesskaber, der gemmer sig i det store årgangsfællesskab. Vi skal altid forsøge at lære nye sider af hinanden at kende.

Herefter tog vi et udsagn ad gangen. Jeg lagde altid ud med at holde udsagnet skjult - og så forklare nærmere, hvad der præcis talte. Feks. "Alle os, der selv skifter sengetøj" - da tæller det ligesom ikke, hvis man bare har gjort det en enkelt gang. Man skal gøre det hver gang - selv. Når så udsagnet var præciseret, viste jeg det som A3-print. Alle de børn, som var en del af netop dette fællesskab, skulle rejse sig og stille op til fotografering. Det var kun lettere kaotisk de første to gange - herefter gik det helt af sig selv. En af de midterste elever (enten på gulvet eller på bænken) fik skiltet - og så tog jeg et billede. Videre til næste. 

Jeg havde først tænkt, om det var nødvendigt, at de ventende elever fik en ekstra aktivitet, så de ikke blev urolige, men det var utrolig fint, at de ligesom hele tiden fulgte opmærksomt med - og ind imellem også fik diskuteret imellem hinanden, hvad de oplevede.

Da Mads var den eneste på fotoet "Alle os, der går til badminton", klappede hele årgangen:-).

Imens børnene holdt pause, fik jeg printet alle billeder i A3 og hængte dem på en plakatsøjle, vi har i Fuglerummet. Allerede imens jeg gik og hang op, var der stor opmærksomhed på vores billeder. Både fra yngre elever og lærere. Dagen efter så jeg en flok drenge fra 4. klasse stå og kigge billeder, og en af dem råbte begejstret: "Hey, se lige - alle dem der går til e-sport". En anden sagde: "Alle dem der drikker kaffe?? - er der børn, der drikker kaffe?"

Også forældrene var begejstrede. Et par mødre skrev til mig, at deres sønner pludselig selv havde skiftet sengetøj i løbet af week-enden:-)

Kan klart anbefales som en fællesskabende aktivitet - både i en klasse, på en årgang eller i en afdeling (afhængig af størrelse)

bottom of page