top of page

Chromebook-kørekort i 2.c (21/22)

På Mølleskolen har vi adgang til følgende i indskolingen: 30 Ipads og 30 Chromebooks. 
Nu er vi halvvejs gennem 2. klasse, og børnene er blevet rimelig fortrolige med Ipads. Vi bruger Ipads til "Den første/anden læsning" - til at lave Stop Motion Film - til Book Creator - til at tage billeder og lave film. 

Men Chromebooks har vi ikke rigtig haft fingrene i - før sidste uge (uge 1)

Jeg har tænkt rigtig meget på, hvordan jeg skulle tilrettelægge introduktion til Chromebooks, så børnene arbejder mest selvstændigt, og jeg husker tilbage på tidligere klassers intro til diverse PC-programmer, hvor vi lavede ark med skræmprint og en manual, der skulle følges - og hvor svært det var for børnene at følge en manual - hvilket så resulterede i tusinde spørgsmål og mig der flintrede på kryds og tværs i klassen for at hjælpe alle.

Jeg HAR faktisk gjort mig umage med - med denne klasse - at spørge: "Hvordan tror du, det skal løses?" fremfor at vise dem eller gøre ting for dem. Så der ER en parathed til at prøve selv, som jeg nok ikke tidligere har fremelsket på samme måde - eller i hvert fald med samme bevidsthed.

Jeg havde på forhånd lavet et Chromebook-kørekort til hver elev med alle de ting, jeg havde planlagt, de skulle omkring. 

Min klasse er en gennemsnitlig klasse med børn, som er læringsparate, og børn, som har myrer i bukserne, lav udholdenhed og er virkelig behovsstyrede. Så jeg kørte med virkelig stramme tøjler. 

Først en introduktion: "I dag skal vi lave noget virkelig svært. Vi har fået nye Chromebooks på skolen, og I skal være med til at undersøge, om de kan bruges af børn i 2. klasse. I skal gøre nøjagtig, som jeg siger. Hvis man gør noget, man ikke må eller har fået besked på, så kan man ikke have en Chromebook. Så hvis man piller eller åbner ting, man ikke har fået besked på, så tager jeg Chromebook'en fra jer - og så må I tegne i stedet for, imens de andre arbejder videre.

Nu skal vi ned at hente Chromebooks på depotet. Først pigerne og så drengene. Man skal GÅ med sin Chromebook og man skal være stille på gangen. Når man kommer tilbage i klassen, må man IKKE åbne sin Chromebook. Man skal bare sidde stille og vente på sin plads, indtil jeg er tilbage."

Jeg skal love for, at alle børn var 100% fokuserede. Der var ro og stille gang frem og tilbage. Alle sad i klassen og ventede med deres Chromebook lukket.

Så viste jeg det første opgavekort: "Jeg kan tænde for min Chromebook". 

Jeg sagde til børnene, at deres opgave var selv at finde ud af det. De skulle ikke være bange for at prøve sig frem - for at trykke på noget. "Man kan ikke gøre noget forkert", sagde jeg. Og I må ALTID spørge sidemanden - IKKE gøre det for sidemanden, hvis man har løst opgaven, men hjælpe, hvis sidemanden beder om hjælp.

Alle løste første opgave på egen hånd.

Næste opgave: Jeg kan logge på min Chromebook. Jeg havde på forhånd lagt deres kodekort på gulvet uden at kommentere det. (Kodekort = et lamineret kort pr barn med deres foto og deres unilogin-koder) Igen var opgaven: "Hvordan løser du det på egen hånd eller med kammeraternes hjælp?" De fleste børn kan selv - eller kan ved hjælp fra sidekammeraten. Én eller to fik hjælp fra mig. 

Hernæst viste jeg min skærm med alle apps på Chromebook - altså bare ved at vende den rundt mod børnene og holde den op. Jeg bad dem undersøge, hvor mon de her apps var henne? Nu er der jo ikke så mange ikoner på en Chromebook, så stille og roligt fandt de fleste børn frem til siden med Apps. 

Så fik de følgende opgave: Åbn "Chrome Canvas" og find ud af, hvad programmet kan.

Og så gik de i gang. Igen skulle 2-3 børn have hjælp til at finde ind i programmet, men stille og roligt undersøger de - eller lader sig inspirere af hinanden. På et tidspunkt bad jeg dem alle skrive deres navn på skærmen. Jeg bad dem også finde ud af, hvordan man får en ny side.

Efterfølgende fik de to opgaver:

Nu skal I åbne og undersøge "Kamera" og "Lommeregner".

Jeg valgte netop de tre apps, fordi de er lette at gennemskue. Det kræver ikke det store af børnene. Igen kløede de på og undersøgte programmerne - hjalp hinanden og således gik de 70 minutter, vi har til rådighed i et modul inden spisetid. Børnene fik lov at sætte seks kryds i deres kørekort - og næste gang skal vi så først se, om de kan huske, hvad de lærte sidst - og så skal vi på 365 og gå på opdagelse i Word.

Mit klasselokale er indrettet, så børnene sidder med ryggen mod hinanden, når de arbejder, men skubber skamlerne over på den anden side af bordet og kigger ind mod mig og hinanden, når vi har fællesundervisning. I denne sammenhæng vender de selvfølgelig alle sammen

ansigterne hen mod mig, men det er fedt, at udgangspunktet faktisk er at vende væk fra hinanden, når der skal være koncentration og ro. Vi undgår fjolle-øjne til hinanden og kan langt bedre fokusere på læring.

APRIL 2022

En tilføjelse....

Nu har børnene regelmæssigt haft Chromebooks i hænderne igennem et halvt års tid, og de er helt vildt gode til det. Jeg var, som det fremgår af ovennævnte, virkelig firkantet i forhold til adfærd med Chromebooks - både når vi skulle hente det i det aflåste depot, og når vi sad i klassen. Man går stille med den. Man sidder stille med den og gør kun de ting, jeg har givet besked om. Ellers kan man faktisk ikke have den.

Nu går jeg med hele klassen ned til depotet og udleverer en ad gangen. De har forud fået besked på at logge på - og efterfølgende finde f.eks. "Skriv og læs" på Gyldendal, som de også skal logge på - og så bare gå i gang. 

De er vildt selvhjulpne og virkelig gode til at hjælpe hinanden. Men jeg har også haft virkelig tydelig fokus på, at de faktisk ikke må spørge mig om hjælp, men skal finde modet til bare at prøve sig frem - og ellers spørge kammeraterne. Nogle børn spørger hellere to gange for meget - og de skal virkelig øve sig på at vove et selvstændigt forsøg og tro på det. Og det er i den grad lykkedes.

Børnene har stille og roligt lært, hvordan en Chromebook er bygget op. De har været på Office 365, som er den online-platform, vi bruger, hvor de har lavet mapper og dokumenter. De har også skrevet mails til hinanden. 

De har også været på "Den første læsning 2", og så bruger vi Gyldendals Skriv og læs i vildskab. Den elsker de bare. Der bliver skrevet så mange bøger om fredagen, når vi har Chromebooks i hænderne.

Inden sommerferien skal de lære at gå på AULA, så har vi brolagt vejen til selvstændigt at læse ugeplanen. 

indretning.jpg
korekort.jpg
bottom of page