top of page

Læs en klassiker

På 4. årgang har vi læst en lille håndfuld klassikere her i løbet af foråret. Det er fra forlaget Staarup og Co.

Vi lånte dem fra CFU

Til hver bog skulle børnene lave en enkelt opgave, så ikke den store tur igennem litteraturarbejdet, men mere som en mulighed for at sikre, at de får læst noget hjemme, og så med et lille dyp ned i bøgerne i dansktimerne.

Vi har f.eks. læst Robin Hood. Her skulle børnene lave en tegneserie over en udvalgt passage fra bogen. Passagen skulle de vælge hjemmefra og medbringe til dansktimen. Her fik de en skabelon med seks eller otte tomme ruder. Og så skulle de tegne passagen. Det var udfordrende for nogle børn af fortælle deres udvalgte passage på præcis seks eller otte ruder. Så det var en rigtig god øvelse, både for dem, der følte de havde brug for mere - og dem, der følte det modsatte.

Vi har også læst Jorden rundt på 80 dage. Her skulle børnene nedskrive rejseruten, imens de læste bogen. Tilbage i klsasen fik de et verdenskort på kopi (A3), hvorpå de så skulle indtegne rejseruten. De fik et atlas og et kursus i at "slå op". DET var en svær opgave for rigtig mange børn, men med vedholdenhed og tålmodighed kom alle igennem.

Vi har også læst Moby Dick. Her skulle børnene vælge en af karaktererne Queequeg, Kaptajn Ahab eller Ishmael, og nedskrive alt, hvad de fik at vide om dem igennem bogen. I skolen skulle de lave en lille foldebog med personkarakteristik og tegninger.

Og så har vi altså læst Frankenstein. Den er faktisk ikke helt let - altså sprogligt. Samtidig er den jo kraftigt reduceret, så den er ganske kort, og hermed bliver den måske grænsende til svær at finde hoved og hale i. Men børnene fik nu en oplevelse ud fa at læse den alligevel. Hjemme skulle de lave en tegning af en udvalgt episode fra bogen. Noget, de synes var spændende eller uhyggeligt. I skolen skulle de så bygge et lille tableau over episoden. Det skulle bygges på et opslag i en gammel kasseret bog fra skolens bibliotek. De måtte kun bygge i hvidt karton og bruge farveblyanter. Her kan man arbejde med mange forskellige benspænd. Til sidst skulle de afskrive en udvalgt passage fra den side, der passede til deres episode. På videoen kan du se hele udstillingen.

image.png
bottom of page