top of page

Morgensamling på 3. årgang - 22/23

Nu skal du igen læse noget, som på ingen måde er stor raketvidenskab, men bare en beskrivelse af vores fælles morgensamlinger for A-B og C-klassen på 3. årgang. Det er nemt og enkelt - især fordi min kollega, Stinne, er musiklærer - og derfor kan bidrage med sange og klaverspil.

Jeg er til gengæld hende, der planlægger 3 morgenmusikvideoer, som vi sætter på fra klokken 7.50, hvor børnene må møde ind. 

Lene er så hende, der genner børnene op og venter på de børn, som kommer for sent - bare for at minde dem om, at vi alle sammen er gået i Fuglerummet, som er vores samlingsrum for mellemtrinnet. Klasserne har hver sin bænk - og vi har fra starten været rimelig strikse med, at man sidder med sin klasse. Vi prioriterer også, at man sidder ved siden af en makker, som man kan sidde stille med. Vi har ikke lavet faste pladser, men regulerer i stedet efter erfaring. Det fungerer faktisk superfint. 

Der er nogle enkelte rammer, de skal følge. De børn, der sidder på gulvet, må ikke ligge ned - heller ikke halvvejs. Man sidder op - og det håndhæver vi. Man "piller" ikke ved hinandens hår eller sidder på skødet af hinanden. Det håndhæver vi også. Man taler ikke, når der gives beskeder eller synges. Hvis nogle børn taler i stedet for at synge, stopper vi op - beder dem pænt lade være med at tale - og så starter vi forfra med sangen. Det er sådan lidt hundetræning, men det virker - og vores elever er faktisk ret gode til det. De snakker ved skift - det er en udbredt ting på vores årgang - uro ved skift. Men vi arbejder på sagen - og prøver at foregribe på forskellige måder.

Jeg sætter altså en playliste med musikvideoer fra YouTube på. Jeg har abonnement og kører derfor reklamefrit, men vi har tidligere overlevet reklamepauserne. Jeg har som regel fundet 4-5 musikvideoer, og vi når som regel de fire.

Musikvideoerne har hver gang et tema, som børnene skal gætte på, når vi har set dem alle. "Hvad har de til fælles?" Børn kan være ret skarpe og gætter oftest temaerne - som heller ikke er supersvære - endnu!!

Jeg har kigget samtlige musikvideoer igennem hjemmefra og sørger for, at alt er børnevenligt. Det er dælme vigtigt, for der er godt nok mange videoer, som enten har seksuelt relateret indhold, frække damer eller er ret uhyggelige i stemning og i de direkte billeder.

Så jeg holder det stuerent - men forsøger også at gøre det interessant. 

Når klokken er 8.03 (sådan cirka) har vi set playlisten igennem - og taler kort om musikken - temaet - det visuelle. Herefter synger vi en sang, vi kender - og øver os på en ny sang. Det er ikke en ny sang hver gang, men ind imellem. De øver også sangene i musik - og dermed lærer de hurtigt en del sange at kende. Det er superrart at synge med børnene på min årgang. De aller- allerfleste synger med, fordi det er rart. Resten (stort set) synger med, fordi de skal - og jeg tror, de på et tidspunkt kommer til at overgive sig og give den lidt mere power, når de finder ud af, hvor fantastisk fællessang er.

Så har vi måske nogle få fælles beskeder. Vi er i skrivende stund stadig lige startet - og dermed øver vi os mest på at mødes og synge. Vi udfordrer ikke med lange foredrag eller børneforedrag - endnu. Det kan vi gøre, når børnene er fortrolige med formen. 

Som jeg skrev i indledningen - ikke stor kunst. I gør garanteret det samme - eller noget, der er endnu federe... 

Her er en liste over playlisterne - indtil videre:

UGE 3: KOREOGRAFI

Bye Bye Bye *NSYNC 

Here It Goes Again *OK Go 

Oops!...I Did It Again *Britney Spears

UGE 4: STOP MOTION

Sledgehammer  *Peter Gabriel 

Strawberry Swing *Coldplay

Walkie Talkie Man *Steriogram

In Your Arms  *Kina Grannis

UGE 5: HAPPY

Don't Worry Be Happy  *Bobby McFerrin

Happy  *Pharrell Williams

Happy Now ft. Sandro Cavazza (med Sandro Cavazza) *Kygo

Fake Happy  *Paramore

UGE 6: RAIN

Have You Ever Seen the Rain  *Creedence Clearwater Revival

No Rain  *Blind Melon

The Rain (Supa Dupa Fly) [Clean] (med Timbaland) *Missy Elliott

Between the Raindrops (med Natasha Bedingfield)  *Lifehouse

UGE 8: ANIMATION

Come Together *The Beatles

Bent Fabric "Jukebox"

Opposites Attract *Paula Abdul

Good News *Mac Miller

UGE 9: ACAPELLA

Somebody That I Used to Know feat. Kimbra  *Gotye

Daft Punk MEDLEY  *Pentatonix

Ring of Fire (med Avi Kaplan)  *Home Free

Madness (a cappella cover)   *Street Corner Symphony

bottom of page