top of page

Niveaudelte staveord i 4.a - 2010

Min matematikmakker, Lene, arbejder med et system, hvor opgaverne i matematikbogen er inddelt i 3 sværhedsgrader, benævnt SMALL, MEDIUM og LARGE. Ud fra et afkrydsningssystem laver her elev de opgaver, der passer bedst til deres niveau. Jeg har forsøgt at overføre det samme system til diktaterne. Altså arbejder jeg med en inddeling, der hedder SMALL, MEDIUM og LARGE. Eleverne får staveordene med hjem om mandagen. Jeg lægger dem selvfølgelig også elektronisk, for så er der ingen undskyldninger for ikke at få dem øvet. Til hvert staveordsark hører nogle opgaver. der er dels en opskrift på, hvordan ordene skal øves - og så er der gerne en ekstra opgave - enten en fælles opgave eller forskellige opgaver til de forskellige niveauer. 

Fredag har vi så diktaten. Eleverne har hæfterne parat. Jeg dikterer tre ord ad gangen. Siger tydeligt: "Small skriver xxx" og bruger ordet i en sætning. Derefter videre til medium osv.

Det fungerer rigtig godt for mig - og børnene også. Jeg har en håndfuld elever, som er voldsomt staveudfordrede. Nogle har det så slemt, at det er svært sat stave selv lydrette ord, samt nogle af de 120 hyppigste. Niveauerne er derfor tilrettelagt således, at SMALL består af lydrette ord, samt nogle af de 120 hyppigste. MEDIUM er til dem, der ligger på 4. klasses niveau. Der er enkelte udfordringer, enkelte bøjninger, stumme bogstaver, dobbeltkonsonanter. LARGE er svær. Den er tiltænkt de elever, som gerne vil udfordres. Flere ord kender de ikke betydningen af - og det er altid en del af lektien at undersøge ordenes betydning. Der er svære bøjninger og åbenlyse fælder.

Her er staveordsarkene.

STAV 1

STAV 2

STAV 3

STAV 4

STAV 5

STAV 6

STAV 7 

STAV 8

STAV 9

STAV 10

STAV 11

STAV 12

STAV 13

STAV 14

STAV 15

STAV 16

bottom of page