Staveord med opgaver - 2022

Hjemmearbejde..... Måske er det et kontroversielt emne. Vi har i hvert fald blandede følelser omkring, hvorvidt vi skal pådutte børnene skolearbejde i fritiden.

Personligt ville jeg ønske, at mine egne børn havde haft lektier for, men det havde ingen af dem for alvor. De gik i skole under reformen, hvor lektie-arbejdet skulle være en del af den længere skoledag. Men ærlig talt, så var det en fuser - og nu har jeg en søn, der er næsten igennem STX, hvor lektiemængden er ENORM i forhold til folkeskolen. Så for ham var det et kæmpechok, at nogen pludselig forventede, at han skulle lave 2-3 timers lektier om dagen, når han var vant til at lave 0.

Det er IKKE et superstærkt argument for lektier i folkeskolen. Lad mig prøve med et andet:

Jeg tror, at hjemmearbejde (ikke lektier) kan give forældrene et større indblik i børnenes skolearbejde, deres arbejdsindsats og engagement, deres koncentrationsevne.

Jeg tror, at rigtig mange af mine elever vil profitere af at sidde derhjemme - og arbejde med skolerelaterede opgaver i deres eget tempo. Jeg tror, det vil give dem en idé om, at skolen er andet en sjov og leg. Jeg tror, det vil hjælpe dem med at træne noget, de ikke lige får trænet i skolen. 

Så jeg har lavet indtil videre to hæfter med staveord samt opgaver - beregnet til 3. klassetrin. Det bestemmer man dog selv. De er tilpasset min personlige kommende 3. klasse:-)

Jeg laver ikke hæfter til 1. og 2. klasse, da jeg kun producerer ting, jeg selv skal bruge.

Der kommer flere hæfter i serien. Jeg skal jo bruge til et helt skoleår, tænker jeg.

Min tanke er, at jeg vil lave en instruktionsvideo til hver tekst og på den måde gennemgå opgaverne. Denne video lægger jeg ud til børn og forældre, så de alle sammen er godt hjulpet, når de skal sidde derhjemme med det - og forældrene måske ikke alle har lige gode forudsætninger for at hjælpe. Så burde der ikke være nogen undskyldninger for ikke at lave sine ting ( i hvert fald ikke, at man ikke kunne forstå opgaverne). Nu ser vi. Jeg tager først hul på det efter sommerferien. Jeg er bare på forkant for en gangs skyld.

OPGAVEHÆFTERNE:

Mine staveord 1 (naturfaglige tekster)
 

Mine staveord 2 (flere naturfaglige tekster)

Mine staveord 3 (om europæiske storbyer)

 

 

LINK TIL YOUTUBE-KANAL MED VIDEO-MANUALERNE til de første 8 sæt

 

 

 

KOMMENTAR (06.11.2022)

Jeg synes faktisk, det går virkelig godt med ugeopgaverne. I starten havde jeg et par skeptiske forældrepar, som mente, at det ville blive svært hjemme hos dem at få gennemført at lave lektier. Jeg var nødt til at sige til dem, at det nok skulle gå alt sammen. 

"De skal bare lige vænne sig til formatet, så skal det nok køre", lovede jeg til forældremødet.

Og ganske rigtigt - tilbagemeldingerne lyder, at rigtig mange børn selvstændigt laver opgaverne nu, fordi de virker kendte og genkendelige. 

Enkelte børn SKAL have voksenhjælp. Men det ER også bare nødvendigt for nogle børn, at forældrene træder til og træner hjemme, hvis de for alvor skal rykke - og her tvinger ugeopgaven både børn og forældre til at gøre en samlet indsats. 

Hver mandag afleverer de den "gamle" ugeopgave - og jeg udleverer dem, jeg har rettet fra ugen før. Jeg skriver en ganske kort kommentar på opgaverne - enten at de har lavet et super arbejde, at den er godt løst, at de har været grundige - eller at de må gøre sig mere umage. Men altid i en venlig tone. 

Vi laver staveordene sammen i klassen. Dem retter jeg også. Det tager faktisk ikke ret lang tid. Nogle gange kommer jeg lidt bagud, og så hænger jeg på en søndag med rettearbejde, men for det meste er der styr på de ti løbet af ugen.

Jeg ved, at de her børn nu i langt højere grad får trænet nogle enkle danskfaglige ting  - og de får i hvert fald øvet sig i at have en hjemmeopgave, som skal løses.